Mentorschap

Heb jij de intentie om een huisartsenpraktijk over te nemen of over te dragen? Dan ga je een traject in waarin veel besproken en geregeld moet worden. Het kan dan fijn zijn om zaken waar je tegen aanloopt met een onafhankelijke mentor te bespreken. Deze gesprekken helpen je om te reflecteren, overzicht te krijgen en vervolgacties te bepalen.

Wat is een mentor?

Een mentor is een ervaren huisarts, die in veel gevallen zelf een overnametraject heeft doorlopen. Hij of zij biedt professionele begeleiding, kennis, inzicht en perspectieven aan huisartsen die een praktijk willen overnemen én aan huisartsen die hun praktijk willen stoppen en overdragen. Een mentor is de vertrouwenspersoon voor één van beide partijen.

Ben jij benieuwd wie onze mentoren zijn? Ze stellen zich graag aan je voor:

Vrij snel na mijn huisartsenopleiding nam ik in 1983 een praktijk in Veghel over. Dat was een echte warme overdracht. Gedurende drie jaar werkten mijn voorganger en ik samen, daarna ging ik alleen verder. In 1998 startte ik als opleider en in 2007 kwam een AIOS bij me werken waar direct een goede klik mee was. Als Hidha bleef ze bij me in dienst en in 2012 zijn we als maten in een duopraktijk verder gegaan. 

Daarna heeft het proces zich feitelijk herhaald, alleen werd de nieuwe collega nu mijn opvolger. Ook ik ben nog ruim een jaar als waarnemer gebleven zodat de overdracht zo soepel mogelijk kon plaatsvinden. Ik heb vooral veel aandacht besteed aan de twee beoogde partners, kunnen zij met elkaar overweg en samen de praktijk voortzetten. 

Een overdracht uit het boekje, zo loopt het dus niet altijd. Maar waarom zullen we niet een poging wagen? Laten we tijdig beginnen met een warm, verkennend gesprek. Ik ben er van overtuigd dat iedereen een fijne praktijk kan vinden.

naar detail pagina

Heb eens een openhartig gesprek met elkaar, dat kan al enorm verhelderend werken. Dus ja, ook over financiën, combinatie werk en gezin, uitdagingen in bepaalde wijken, managementtaken en zo veel meer. En natuurlijk voelt het niet fijn om ook daadwerkelijk een punt achter je carrière te zetten. Loslaten is hartstikke lastig. 

Maar de manier waarop je dat doet is van groot belang. We moeten elkaar verder helpen, samen zoeken naar werkbare oplossingen. Als je de ander ook wat gunt kom je er wel uit. Stoppers kunnen met hun bak ervaring een actieve en betrokken rol vervullen. Daarom ook ben ik als mentor beschikbaar. Mijn ervaring bij de luchtmacht, bij de LHV en als praktijkhouder in Erp zet ik graag in om jou verder te helpen. Mijn talenten en capaciteiten helpen die van jou op weg. Het is zonde om alle opgedane kennis weg te gooien. 

Ik hecht sterk aan de saamhorigheid in deze regio, aan gelijkwaardigheid en een inclusieve huisartsenkring. Het zelfoplossende vermogen onder huisartsen is heel groot, dus laten we elkaar ook bij de toekomstplannen helpen. Ik ga graag het gesprek met je aan, of je nu een starter of een stopper bent. Ik heb de tijd voor je, maak daar gebruik van.

naar detail pagina

Met dank aan mijn chronische energie-overschot hebben we de afgelopen jaren dorpspraktijk Vinkel nieuw leven ingeblazen. We, dat zijn mijn partner Janneke en ik, we runnen een man-vrouwmaatschap. Er staat nu een prachtig gezondheidscentrum, zelf bedacht, ontwikkeld en gebouwd. We bieden aan tien disciplines onderdak, het intercollegiale contact is hierdoor zoveel beter geworden. Een win-win situatie, goed voor alle betrokkenen. 

Het waren tropenjaren, wij moesten veel zelf uitzoeken en zijn zo ongeveer in elke beschikbare valkuil getuimeld. Toen het mentorinitiatief voorbij kwam, dacht ik: “waar was dat 7 jaar geleden?”.  Sparren met een ervaren collega, tips & trucs delen en zien hoe je dingen anders doet dan je mentor. Wij weten inmiddels waar we over praten, het is hartstikke slim om dat te delen. 

Mijn karakter? Denken in kansen in plaats van weerstanden. Mijn AIOS typeert mijn coachingsstijl als direct en spiegelend. Ik ben in staat om snel de angel uit slechtlopende processen te halen en er een positieve wending aan te geven. Inmiddels draait Vinkel en heb ik tijd om jou te helpen de stap naar praktijkhouderschap te zetten. Je enthousiast te maken voor het ondernemerschap. Alleen spreekuur draaien is namelijk erg saai ;)

naar detail pagina

Wil je sparren met een ervaren, onafhankelijke huisarts die midden in het vak staat? Dan ga ik graag met je in gesprek. Ik heb alle kanten van het vak gezien: eerst als waarnemer en inmiddels vijftien jaar als praktijkhouder en opleider. De mooie én de minder mooie aspecten heb ik meegemaakt. 

Met het opzetten van een praktijk, associëren, verbouwingen, begeleiding van AIOS-sen en het implementeren van nieuwe projecten heb ik veel ervaring opgedaan. Maar ook heb ik een dissociatie van nabij gezien en leren werken met ‘de mitsen en maren‘ in een groot samenwerkingsverband. Juist bij tegenwind vergaar je inzicht en nuttige ervaring, over bijbehorende valkuilen kan ik je veel vertellen. Het mentorschap wil ik graag starten bij een kop koffie, met gesprekken waarin alle ruimte is voor jouw ideeën en bekijken wat het beste bij je past.

naar detail pagina

Kan mijn lange en uitgebreide ervaring jou helpen stappen te zetten? Ik hoop het. Mijn carrière begon in 1983, ik ben 16 jaar solist en opleider geweest. Later samen met 3 andere huisartsen een HOED gestart.  Daarnaast was ik medeoprichter en medisch directeur van Zorggroep Synchroon (de voorloper van Humo voor huisartsen). Naast mijn medische hobby’s houd ik van dingen regelen en buiten de lijntjes denken en doen. Daar krijg ik en de mensen om mij heen energie van. 

Omdat ik 20 jaar praktijkhouder was in een HOED, heb ik wel geleerd wat managen en samenwerken is. De balans tussen werk en privé was altijd goed, kwestie van prioriteiten stellen en goed kunnen plannen. Persoonlijk contact met patiënten, personeel en collega’s gaat mij makkelijk af en geeft positieve energie. Ik kan goed luisteren en de juiste vragen stellen. 

Stoppen was een weloverwogen besluit, ik heb er een paar jaar over gedaan. Het is goed uitgepakt. Ik had natuurlijk zorgen over mogelijkheden om door te werken, mijn financiële positie, het verlies van identiteit en een passende opvolging. 

Mijn kennis en ervaring kan bijdragen aan goed stoppen of starten. Wellicht spreken we elkaar, sowieso succes met je plannen.

naar detail pagina

Wat houdt het traject in?

Humo verzorgt een basistraining voor de mentoren en brengt mentoren en starter of stopper bij elkaar. Er volgt altijd eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Er vindt een vervolg plaats als beiden denken dat de mentor de starter of stopper goed kan begeleiden bij het behalen van de (persoonlijke) doelen. Beide partijen ondertekenen dan de intentieverklaring en stellen het mentorschapsplan vast. Daarna start het mentorschapstraject.

Ongeveer vier maanden na de start van het traject zal Humo contact opnemen voor het plannen van een korte tussenevaluatie. Vervolgens vinden er meestal nog drie tot vier gesprekken plaats en volgt de eindevaluatie.

Wat bieden wij?

Humo financiert een basispakket van 10 uur ondersteuning door een Humo-mentor. De mentorschapsrelatie duurt maximaal 9 maanden. Financiering van extra uren inzet door de mentor zijn voor rekening van degene die begeleid wordt.

Meer weten?

Lees meer over de mogelijkheden van mentorschap:

Humo mentorschapsprogramma

Wil jij het gesprek aangaan met één van onze mentoren? Wij kijken samen met jou welke mogelijkheden het beste aansluiten bij jouw behoefte, zodat jij de volgende stap kunt zetten. Neem gerust contact met ons op:

Maak een afspraak

Informeer mij over: