Koen van Helmond (35)

Gestart als basisarts, later spoedeisende hulp, orthopedie en vervolgens waarnemend huisarts. Ik wist wat ik wilde en welke richting. Na 3,5 jaar waarnemen ben ik helemaal op mijn plek als praktijkhouder in Oss. Met mijn Brabantse gezelligheid past me dit als een handschoen.

Mijn eigen pad volgen, dat is waar ik altijd in heb geloofd. En dat wierp zijn vruchten af eind 2021. Ik heb het waarnemen altijd met veel plezier gedaan, maar ik wilde meer: ik wilde een familiedokter zijn. Eentje die zijn patiënten écht kent, die gezinsverbanden herkent en weet wat er speelt. Het is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend om als patiënt een vaste huisarts te hebben, hoe waardevol het ook is. En daarom wilde ik juist teruggaan naar de essentie van het huisartsenvak om wel dat belangrijke vaste aanspreekpunt te kunnen zijn voor patiënten.

“Ik ben een betere familiedokter als praktijkhouder dan als waarnemer”

Ik kwam in contact met een collega-huisarts in Oss en even later hing ik aan de telefoon met Naomi Weijer die op zoek was naar iemand om samen de praktijk van haar ouders over te nemen. Gepraat over de mogelijkheden en zo startte ik even later als waarnemer om de sfeer te proeven. En dat smaakte naar meer! Na drie maanden zette ik mijn handtekening onder het praktijkhouderschap samen met Naomi en zo was er een nieuwe praktijk geboren: Praktijk Weijer & van Helmond. Soms moet je niet bang zijn, en gewoon doen. Als waarnemer moet je vroeg of laat toch een keer een stap zetten.

Ons succes? We matchen niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook zakelijk. Naomi vult mij op vlakken aan waar ik geen kaas van heb gegeten, en andersom. Zo doe ik personeelszaken en financiën, Naomi ICT. Onze samenwerking loopt daarom heel soepel. Daarnaast is het prettig dat we ongeveer even oud zijn, zo staan we gelijk richting de patiënten.

Ondanks het feit dat de praktijk de sfeer ademende van de ouders van Naomi, hebben we onze eigen identiteit gecreëerd. De ruimtes hebben we nieuw leven ingeblazen en zo voelt het voor ons en de patiënten als een nieuwe start.

Wat ik leuk vind? Als praktijkhouder kan ik zelf aan de knoppen draaien en op mijn manier huisarts zijn. Ik bouw een vruchtbare samenwerking én band op met de patiënten. Er is meer ruimte voor een goede balans tussen werk en privé, wat ik erg fijn vind met twee jonge kinderen. Ondanks alles wat er om de hoek komt kijken bij het praktijkhouderschap, voelt het niet als een last, maar juist als een verrijking. Het levert me energie, enthousiasme en plezier op!

Mijn tip? Twijfelen mag, maar er komt een tijd dat je moet doorpakken. Durf keuzes te maken en dan ben ik overtuigd dat dat heel veel moois brengt. Of dat nu als waarnemer of praktijkhouder is, doe wat voor jou goed voelt, dan doe je het voor de patiënt ook goed. En je hoeft het niet alleen te doen: wij ondersteunen je graag om de volgende stap te zetten. Je bent welkom in onze regio!

Maak een afspraak