Janneke de Klein (42) en Marieke van den Ham (48)

We hadden het ons niet mooier kunnen voorstellen: sinds 1 maart 2024 zijn we de trotse eigenaren van een nulpraktijk in Veghel-Zuid. Dankzij Humo is dit balletje gaan rollen. Hoe dit traject verlopen is? Daar nemen we je graag in mee. Om je te inspireren én om te laten zien dat alles mogelijk is - als je maar vasthoudt aan je doel!

In 2022 werden we beide door Humo geïnterviewd over onze ambitie voor het praktijkhouderschap (lees het hier terug: Janneke de Klein en Marieke van den Ham). We lazen elkaars verhalen en niet veel later kwamen we elkaar tegen op het NHG-congres. Daar is het idee ontstaan om te kijken wat er samen mogelijk was.

Het traject duurde bijna twee jaar en ging zeker niet altijd zonder slag of stoot. Annemarie Cromwijk heeft veel met ons meegedacht over onze wensen en de kansen die er waren in de regio van Humo. Praktijkovername hebben we geprobeerd, maar dat bleek niet passend en strandde zonder succes. We hebben ons er niet door laten tegenhouden en hebben altijd ons doel voor ogen gehouden, ook als het even tegenzat. Volhouders winnen. En dat bleek: met het Veghel-plan viel alles op zijn plek.

"Houd altijd je doel voor ogen, ook als het even tegenzit. Volhouders winnen!"

We hebben het geluk gehad dat we zo goed matchen. Qua karakter versterken we elkaar. Ook hebben we dezelfde route afgelegd in opleiding, werkervaring en buitenlandse avonturen, dat schept een band. Een praktijk from scratch opzetten is natuurlijk ook een risico. Komen er wel genoeg patiënten? Hoe gaat onze samenwerking verlopen? En gaat het ondernemerschap ons goed af? Maar door onze 10 jaar ervaring in verschillende praktijken voelden we ons krachtig. We wisten heel goed wat we wél en niet wilden en onze neuzen staan dezelfde kant op.

De voordelen aan het hebben van een eigen praktijk? Waar moeten we beginnen! Als praktijkhouder bouw je langdurig contact op met je patiënt, waardoor je beter zorg op maat kunt bieden. Dat maakt voor ons het werk makkelijker en leuker. Ook de vraag wat goede zorg is, kunnen we nu van A tot Z zelf beantwoorden. We kunnen samen aan de knoppen draaien, beslissingen nemen en zelf onze agenda bepalen. We ervaren daardoor niet alleen meer plezier in ons werk, maar ook een goede balans tussen werk en privé.

Een nulpraktijk past heel goed bij ons. We zien het als een voordeel dat patiënten nog niet bekend zijn met een bestaand proces of protocollen. We kunnen de praktijk dus helemaal zelf kneden en de patiënten meenemen in onze manier van werken. Check, weer een wens afgevinkt!

"Een nulpraktijk: we hadden het ons niet mooier kunnen voorstellen."

Onderweg hebben we veel hulptroepen gehad: mensen die ons graag wilden helpen om ons einddoel te bereiken. Zo hebben wij erg veel baat gehad bij het mentorschapstraject van Humo. We hadden het met onze mentor Pieter van Tiel over allerlei praktische zaken, wat onze wensen zijn, maar ook waar we rekening mee moesten houden. Daarnaast was het ook gewoon gezellig aan de keukentafel. We hebben ook het Eerstelijns Servicepunt in de arm genomen om ons te ondersteunen in alle niet-medische zaken. Zonder deze hulptroepen hadden wij nu niet op dit punt gestaan.

We hebben enorm veel zin om onze nieuwe praktijk Veghels Groen op te gaan bouwen. Tijdelijk zijn we gevestigd bij apotheek ’t Zuid, maar er ligt een bestemmingsplan voor een gezondheidscentrum in de wijk Veghels Buiten. Veghels Buiten staat voor duurzaamheid, wonen in het buitenleven, vrij in het landschap en midden in het groen. Daar sluiten we met onze praktijk bij aan. Zo doen we huisbezoeken op de fiets, dat is niet alleen gezond maar ook erg duurzaam en een goed voorbeeld voor de patiënt.

Onze tip voor jou: weet goed wat je wilt en wat je wilt bereiken. En zoek daar de juiste personen bij. Geloof niet iedereen op zijn of haar blauwe ogen, soms lijkt een voorstel mooier dan het is. Houd je doel voor ogen, ook als het even tegenzit. Heel veel mensen willen je helpen, maar uiteindelijk ben jij degene die de stap moet zetten. Of je het nu alleen gaat doen of samen, zoals wij. Wij hebben de sprong gewaagd, durf jij het ook aan?

Maak een afspraak

Wil jij ook sparren met een ervaren huisarts over jouw volgende stap?

Maak kennis met onze mentoren