Sylvana Hazenveld (35)

De eerste vier jaar na mijn afstuderen ben ik waarnemer geweest op een paar vaste praktijken in Oost-Brabant. Dat was een prima start, maar ik had meteen al wel mijn zinnen gezet op een eigen praktijk. Die mogelijkheid deed zich voor toen drie broers (die gezamenlijk een praktijk runden) opvolgers zochten.

Over uitdagingen gesproken: dat was er wel één. Aan modernisering was namelijk decennialang niks gedaan. Het maakte de ondernemer in mij wakker, ik had er buitengewoon veel lol in om de praktijk eenentwintigste-eeuws te maken. Het was heftig, maar zó leuk, ik zou het meteen weer doen.

Als praktijkhouder ben je ook direct ondernemer, of je dat nu leuk vindt of niet. Maar als het niet je favoriete werk is, zijn er oplossingen voorhanden. Het begint ermee dat je eerst bij jezelf nagaat: wat wil ik, wat kan ik. En vooral ook: wat niet. Niet iedereen voelt zich senang in dezelfde zakelijke constructie. Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden.

Mijn man (die geen huisarts is) en ik hebben met Fonkelzorg een businessmodel opgezet waarbij zorgverleners kunnen kiezen in welke vorm ze aan boord komen. Naast huisarts kan dat ook als basisarts, verpleegkundig specialist of hidha, in loondienst of als vennoot. Dus in een vorm die bij jou of bij je levensfase past.

Daarnaast kunnen huisartsen bij ons op een andere manier carrière maken. Groei je door naar het medisch management of in een rol als huisarts-specialist, naar praktijkleider, naar opleider? Het is misschien niet meer van deze tijd om nog maar één, recht carrièrepad te bewandelen. Als solist of huisarts in een maatschap is dat best ingewikkeld. Want de dagelijkse portie werk neemt nooit af, dus wanneer denk je na over die mogelijkheden? 

Wij geloven dat je in een robuustere organisatie meer mogelijkheden kunt creëren. Ik bedoel dan natuurlijk een organisatie vanuit het hart van de huisartsenzorg zelf, die binding heeft met lokale uitdagingen en onderdeel is van het gezamenlijk zorgnetwerk. Die verantwoordelijkheid neemt en betrokken is, en dat ook uitdraagt. Betrokkenheid is sowieso de sleutel tot verandering.

"Er zijn misschien meer mogelijkheden dan je nu denkt."

Dit is een deel van het verhaal. De capaciteitsproblemen zijn omvangrijk en divers. Dus de oplossingen ook. Dat vergt creativiteit van ons allemaal. Probeer even los te komen van je vaste routines, kom in beweging, je zult zien dat er meer mogelijk is dan je denkt. We moeten dat avontuur samen aangaan en nieuwe wegen bewandelen. Soms is daar lef voor nodig, of wat geluk. Maar vooral: doorzettingsvermogen!  

Mijn tip? Praten, praten, praten. Om inzichten te delen, je keuzes te toetsen en om ideeën op te doen. Ga ook actief op zoek naar mogelijkheden, hoe doen anderen dat. Laat je tijdig informeren, bij Humo zitten genoeg mensen met verstand van zaken. Zij zullen met jou alles op een rijtje zetten, want ze kennen de regio en de mogelijkheden als geen ander.