Rik van de Laar (33)

Het idee is echt goed, eerst een paar jaar waarnemen en je dan ergens vestigen. Die eerste jaren heb je meer vrijheid en dat heb je ook nodig. Je kunt in verschillende regio’s rondkijken.

Vooral het binnenkijken bij verschillende praktijken is heel erg leerzaam. Je ziet gaandeweg wat belangrijk voor je is en wat minder. Maar ook hoe een praktijk optimaal kan draaien en waar nog werk aan de winkel is. Ik heb daar veel van opgestoken. 

"Ik ervaar echt veel meer werkplezier dan in mijn tijd als waarnemer"

Ook ik houd van mijn vrijheid en autonomie, daarom ben ik eerst gaan waarnemen. Maar op een gegeven moment is het logisch dat je de volgende stap zet.  Ik ben actief op zoek gegaan naar een praktijk. Mijn vrouw en ik wilden graag terug naar de regio waar we vandaan komen. Ik heb gekozen voor een solopraktijk, maar wel in een HOED. Praktijkzaken delen en samen regelen is echt veel prettiger en efficiënter. Er komt veel werk op je af, meer dan ik had verwacht. Maar doordat je taken kan verdelen, is het prima te doen. Bovendien kun je taken kiezen waar je goed in bent of die je leuk vindt. Ik vind bijvoorbeeld ICT interessant, dus is het logisch dat ik dat voor ons allemaal doe.

Hoewel ik zelf actief heb gezocht, merk ik dat de meeste collega’s toch min of meer per toeval op een plek terecht komen. Misschien kan Humo daar meer in sturen? 

Het hele overnametraject was zwaarder dan gedacht. Zoveel details en ik begreep niet welke stappen in welke volgorde gezet moesten worden. Iedere keer als ik dacht iets geregeld te hebben, ging er weer een deurtje open naar nog meer zaken die ik eerst nog moest regelen, voordat ik door kon naar de volgende stap. Daar had ik wel wat hulp bij kunnen gebruiken. Een soort algemene handleiding was handig geweest, al is ieder traject uniek en kent z’n eigen uitdagingen. 

Ik snap de koudwatervrees wel. Er komt veel op je af. En de angst voor werkdruk, gebrek aan vrijheid of vrije tijd is begrijpelijk. Daar gaan wel de nodige verhalen over rond. Maar er komt zoveel voor in de plaats: werkelijk betrokken zijn bij je patiënten, meelopen met hun levensloop, vaak meerdere generaties. Dat is waar je ooit voor koos. Het eerste jaar is hectisch, maar daarna wordt het beter.

 Wat ik leuk vind? Ik sta graag aan het roer, dat kost energie maar dat komt in veelvoud terug. Ik ervaar echt veel meer werkplezier dan in mijn tijd als waarnemer.

Mijn tip: trek je niet zoveel aan van de verhalen, laat je grondig voorlichten en kies een onafhankelijke adviseur die met jou op zoek gaat naar de beste opties. Eentje waar jij je wensen kunt realiseren. Je kunt namelijk keuzes maken die bij jou passen.