Basisscholing spirometrie (4 bijeenkomsten)

Organisatie
HUMO
Datum
15 januari 2025
Tijdstip
17:30u - 20:30u
Locatie
Humo voor huisartsen, Wethouder van Eschstraat 50, Oss
Scholingsduur
3
Accreditatiepunten
Maximaal 10 punten
Doelgroep
POH, Artsen, VS / PA
Kosten
€ 0,00

Spirometrie is een essentieel onderdeel bij het vaststellen en vervolgen van de longaandoeningen astma en/of COPD. En hoe gek het ook klinkt: niet de patiënt, maar wij, de uitvoerders en beoordelaars, zijn de grootste bron van ruis in de uitslag en de beoordeling van de spirometrie.

Dus hoe beter wij zijn voorbereid, hoe sneller een juiste diagnose en behandeling kan worden bedacht. In een aantal bijeenkomsten gaan wij je enthousiast maken over de juiste uitvoering en beoordeling van het spirogram.

Programma

  • Bijeenkomst 1: ‘Spirometrie voorbij de valkuilen, de uitvoering’ 
    Tijdens de bijeenkomst krijg je de kennis en de vaardigheden om longfunctieonderzoek af te nemen en deze te beoordelen. We behandelen de kenmerken en het doel van spirometrie, het herkennen en beoordelen van de kwaliteit van de blaasmanoeuvres en het verschil tussen obstructieve en restrictieve stoornissen. Een begin zal worden gemaakt met het beoordelen van de uitkomsten aan de hand van de bekende ROER-systematiek. Ook oefen je met de uitvoering en instructie van spirometrie.

  • Bijeenkomst 2: Praktische nascholing spirometrie
    De gehele bijeenkomst zal in het teken staan van de praktische uitvoering. Door middel van verschillende oefeningen zal inzichtelijk worden gemaakt wat de invloed is op de uitslag bij technisch niet goed afgenomen blaaspogingen. Kalibratie, de verschillen tussen de meest gebruikte spirometers, hygiëne en kwaliteitscontrole zijn naast de organisatie van de spirometrie onderwerpen die ook zullen worden besproken.
    Deze bijeenkomst is facultatief voor huisartsen.

  • Bijeenkomst 3: ‘Spirometrie voorbij de valkuilen, de beoordeling’
    In deze praktische nascholing leer je hoe je de uitslagen van het longfunctieonderzoek beoordeelt (ROER-systematiek) en zal aan de hand van casuistiek de NHG-richtlijnen astma en COPD worden behandeld. Na afloop weet je zonder veel moeite het verschil te benoemen tussen obstructie, restrictie, reversibiliteit en hyperinflatie, maar vooral samen met de anamnese te kunnen bedenken bij welk ziektebeeld e.e.a. zou kunnen passen.

  • Bijeenkomst 4: ‘Bespreken ingebrachte casuistiek’
    Deze bijeenkomst zal in het teken staan van het bespreken van de door de deelnemers ingebrachte casuistiek. Gevraagd zal worden vooraf twee casussen uit te werken en in te sturen om vervolgens een van deze twee tijdens de bijeenkomst te presenteren. Het is absoluut niet de bedoeling de bijeenkomst te zien als een ‘examen moment’, maar vooral om kennis met elkaar te delen en van elkaar te leren. Wij hopen dat u na afloop van deze serie bijeenkomsten voldoende vaardig en enthousiast bent geworden om de verworven kennis in praktijk te gaan brengen.

POH / Huisarts

Het heeft de voorkeur om als koppel POH en huisarts deel te nemen aan deze volledige scholing. Mocht dit niet mogelijk zijn, wordt verzocht om de laatste module (bespreken casuïstiek) wel met een POH en huisarts uit dezelfde praktijk aanwezig te zijn.

Data en tijdstip

Bijeenkomst 1: 15 januari 2025 
Bijeenkomst 2: 18 feb 2025 (optioneel voor huisarts)
Bijeenkomst 3: 19 maart 2025
Bijeenkomst 4: 5 juni 2025

Alle avonden starten met een ontvangst om 17.30 uur (met een broodje), waarna de bijeenkomst zal starten om 18.00 uur en eindigen om 20.30 uur.

Certificaat en accreditatie

De cursus is opgebouwd uit vier verschillende bijeenkomsten, die samen voor maximaal 10 nascholingspunten geaccrediteerd zijn. U ontvangt een certificaat als aan onderstaande voorwaarden is voldaan:

  • Huisartsen: doorlopen van blok 1, 3 en 4
  • Praktijkondersteuners: doorlopen blok 1 t/m 4 

De cursus is voor huisartsen en praktijkondersteuners geaccrediteerd voor maximaal 10 uur* door:

  • Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1)
  • Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners (NVvPO)

*indien huisartsen blok 2 niet volgen zijn 7,5 accreditatiepunten te behalen.

Docenten

  • Kaderhuisarts astma/COPD Loek van Cruchten
  • Astma/COPD-consulent Jan-Willem van den Bos

Annuleren

Na inschrijving is annuleren van de cursus kosteloos tot 14 dagen voor aanvang. Na deze periode of bij no show, wordt er per bijeenkomst 50 euro in rekening gebracht. Voor verdere uitleg, zie onze voorwaarden.