Transmuraal Symposium: Wat te doen bij een zorginfarct?
In februari 2020 werden we “uit het niets” geconfronteerd met corona en openbaarde de tekortschietende medische infrastructuur, hulpmiddelen en ad hoc beleid zich in volle omvang. Anno 2025 is er een sluimerende ontwikkeling die zich als een chronisch proces ontvouwt en invloed heeft op de toegankelijkheid en continuïteit van zorg. Hoe gaan we daar als curatieve professionals mee om? Bernhoven en Humo nodigen je van harte uit om hierbij stil te staan tijdens het transmuraal symposium 2025.
Jan-Erik de Wildt (bedrijfskundige) en Toosje Valkenburg (huisarts) nemen ons in sneltreinvaart mee van de globale politieke economische context tot de vraagstukken die chronische schaarste in de eigen spreekkamer (gaan) veroorzaken in 2040 en hoe je daar als huisarts/specialist/verpleegkundig specialist mee geconfronteerd kan worden. Vanuit twee verschillende perspectieven geven zij hun visie op de actuele en toekomstige vraagstukken.
Tijdens het diner praten we samen verder over de praktische, ethische en morele vraagstukken die daarbij ontstaan. Hoe ga jij om met effecten van schaarste? Wat betekent keuzes maken voor jouw werk? Hoe gaan medisch opgeleide professionals om met hun rol in dit soort vraagstukken?
Programma
17.30 – 18.00 uur Ontvangst deelnemers
18.00 – 18.30 uur Opening en voorstellen nieuwe collega’s
18.30 – 20.00 uur Presentatie: Wat te doen bij een (chronisch) zorginfarct?
20.00 – 21.30 uur Diner
Sprekers
Jan-Erik de Wildt is van de politieke economische vraagstukken, van de business cases en systeemanalyses en -oplossingen. Als bestuurder, adviseur en trendwatcher schuwt hij een maatschappijkritische beschouwing niet. In zijn ‘alles met alles’ verbindende vraagstukken laat hij zijn publiek soms vertwijfeld achter.
Toosje Valkenburg is een van ons. Als huisarts, lid van Dappere dokters, medisch bestuurder van een Regionale huisartsenorganisatie en Hospice arts is ze wars van gedoe en brengt de onmetelijke vraagstukken terug tot de essentie van de medische professionals; ‘doen we de juiste dingen’? Met uitspraken als “de zorg kent grenzen en moet op rantsoen” en “we kunnen niet eindeloos naar de dokter” zet ze collega’s aan het denken over hun eigen opvattingen en handelswijze.
Voor wie?
Huisartsen, AIOS, ANIOS, VS / PA, medisch specialisten
Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd