Workshopprogramma 2 november

Tijdens het jubileumevent kun je twee workshops naar keuze volgen. Je geeft je voorkeuren door bij de aanmelding via de Humo Academie.

Heb jij helder hoe werkgeluk er voor jou uit ziet? En hoe je dat voor jezelf kan vergroten? Wil je daar beter naar kijken, schrijf je dan in voor deze workshop. Op een positieve, interactieve en speelse manier gaan we daar meer helderheid in krijgen. Na afloop heb je meer inzicht in wat werkgeluk is voor jou en welke stap je kan zetten om meer werkgeluk te creëren!

Judith de Roos werkt als POH-GGZ en als zelfstandig trainer en coach. Ze heeft jaren in de (jeugd)hulpverlening gewerkt. Sanderijn van Breda is persoonlijk leiderschapscoach en trainer in samenwerken en sociale vaardigheden. Samen geven ze vanuit hun bedrijf Klaproos & Gember verschillende teamsessies aan huisartsenpraktijken.

naar detail pagina

Humor werkt stressverlagend en is vaak de smeerolie in communicatie. Toch zetten we deze vaardigheid niet vaak bewust in. Uit onderzoek blijkt dat humor samenwerking bevordert en creativiteit verhoogt. In deze minicursus humor in de praktijk wordt er stil gestaan bij het verschijnsel humor. Waar is humor van gemaakt en wat zijn de effecten van humor? Je krijgt zicht op je eigen humorstijl en leert vaardigheden om humor te cultiveren en aan te boren.

Eric Cremers is ruim 25 jaar huisarts in Tegelen. Als zijn alter ego ‘dokter Bob’ plaatst hij satirische filmpjes op social media en brengt zo knelpunten in de huisartsenzorg op humoristische wijze over het voetlicht. Humor gebruikt hij als vehikel om zijn boodschap uit te dragen. Hij is gefascineerd door het verschijnsel ‘humor’ en heeft zich de laatste jaren verdiept in de balans tussen lichtheid en zwaarte in werk en persoonlijk leven.

naar detail pagina

In deze workshop gebruiken we de effectieve en hechte samenwerking van improvisatiespelers als metafoor voor de samenwerking in de huisartsenpraktijk. Met veel positiviteit, humor, energie en verbinding spelen we met de mindset en vaardigheden van een improvisatieacteur: positief samenwerken en op elkaar voortbouwen, gewoon soms dóen en aanpakken in plaats van teveel denken. “Ja, én” in plaats van “Ja, maar”, “Wanneer wél” in plaats van “Waarom niet”. Na deze workshop weet je hoe je met een positieve mindset anderen kunt beïnvloeden en uitnodigen tot een betere samenwerking.

Raymond van Driel is coach, trainer, auteur en verantwoordelijk voor leiderschapsprogramma’s aan drie universiteiten. Hij mag zichzelf vier keer NL kampioen improvisatietheater noemen, staat nog steeds graag op het podium en combineert dit sinds 2002 met zijn werk als trainer in de zorg.

naar detail pagina

De huisarts van nu werkt al lang niet meer zoals 15 jaar geleden. En ook over 15 jaar zal de huisartsenpraktijk er ongetwijfeld weer anders uitzien. Zeker nu de eerstelijnszorg toenemend onder grote druk staat. Veel factoren spelen hierbij mee: toenemende zorgbehoefte en complexiteit, hoge verwachtingen vanuit de samenleving, uitstroom van personeel, maar ook beperkte doorstroom naar en toenemende terugstroom vanuit andere domeinen. Iedere huisarts zal dit zelf ervaren en voelen tijdens het dagelijks werk. Als je nadenkt over je eigen kijk op het vak en de toekomst hiervan, leidt dit misschien tot zorgen of twijfels.

Maar voor welke uitdagingen staan we nu precies? En wat zijn de oplossingsrichtingen die landelijk worden bedacht door de grote partijen die betrokken zijn bij de eerstelijnszorg? In deze workshop kijken we samen interactief wat deze toekomstontwikkelingen kunnen betekenen voor de praktijk van alledag. Wat helpt ons vooruit en welk idee moet vooral een idee blijven?

Pim Keurlings is huisarts in Nijmegen-stad en medisch manager bij NEO Huisartsenzorg, de huisartsenorganisatie van Nijmegen en omgeving. Daarnaast heeft hij verschillende nevenfuncties in onderwijs, wetenschap en bestuur/toezicht.

naar detail pagina

In de afgelopen tien jaar hebben we een cruciale verschuiving gezien: van een focus op ziekte naar het omarmen van gezondheid en gedrag. Of het nu gaat om het aanmoedigen van patiënten om te stoppen met roken, meer te bewegen of gezonder te eten; gedrag staat centraal. Maar laten we niet vergeten dat gedrag plaatsvindt binnen een complex systeem. Veranderingen op systeemniveau zijn soms effectiever dan individuele interventies. Als gezondheidsprofessionals zijn wij actieve spelers in dit systeem. En om écht innovatief te zijn, moeten we ook ons eigen gedrag aanpassen.

Wat is gedrag nu eigenlijk en waarom is het zo moeilijk te veranderen? Hoe maken mensen beslissingen en wat hebben ze echt nodig? En waar komen weerstanden vandaan? Bij deze workshop gaan we daar dieper op in, met behulp van kennis en tools uit de gedragspsychologie en design thinking. Samen gaan we aan de slag met een gedragsvraagstuk, ontgrendel je jouw creativiteit met behulp van overtuigingsprincipes en leer je effectieve strategieën die je morgen kan inzetten in de praktijk. Je wordt een gedragsontwerper!

Roderick Wondergem (PhD) is docent bij de Master Healthy Ageing bij Fontys en eigenaar van De Verandermakers. Zijn missie is om gezondheid en vitaliteit te bevorderen en gedrag duurzaam te veranderen. Dit doet hij door young potentials op te leiden en bruggen te bouwen binnen en tussen organisaties.

naar detail pagina

Aanmelden

Natuurlijk zorgen wij voor lekker eten, genoeg te drinken, een goede sfeer en een feestelijke afsluiting. Zien we jou ook op 2 november?

Meld je aan via je Humo Academie account