Fruit en diabetes

Als diëtisten van DiS krijgen we vaak de vraag: "Mag ik nog wel fruit eten als ik risico heb op diabetes, of als ik het al heb?" Het korte antwoord: ja! En sterker nog, het kan juist een beschermende rol spelen.

Uit verschillende grote onderzoeken blijkt dat mensen die meer dan twee stuks fruit per dag eten, over het algemeen een lager risico hebben op het ontwikkelen van type 2 diabetes. Vooral fruitsoorten als bessen, appels en peren worden in verband gebracht met gezondheidsvoordelen op dit gebied. Citrusvruchten lijken dit effect iets minder te hebben, maar zijn uiteraard nog steeds een gezonde keuze binnen een gevarieerd voedingspatroon.

Een belangrijke kanttekening: fruit eten is niet hetzelfde als fruitsap drinken. Gezoete vruchtensappen worden juist in verband gebracht met een verhoogd risico op diabetes. Ongezoet vruchtensap laat een neutrale relatie zien, maar verzadigt minder dan fruit in vaste vorm, waardoor het minder gunstig is voor de bloedsuikerspiegel en het verzadigingsgevoel.

En hoe zit het bij mensen die al diabetes hebben? Studies laten zien dat het eten van fruit géén negatieve invloed heeft op de nuchtere bloedglucosewaarden of insulinespiegels. Sterker nog: dagelijks fruit eten kan mogelijk bijdragen aan een lichte verbetering van het HbA1c en verlaagt mogelijk zelfs het risico op retinopathie.

Kortom: vers fruit past prima binnen een diabetesvriendelijk voedingspatroon. De vorm, hoeveelheid en variatie maken het verschil, hiervoor is persoonlijk advies belangrijk. Liever een appel of handje bessen dan een glas sap – en genieten mag!

Voor vragen of samenwerking rondom voedingsadvies bij diabetes: neem gerust contact op met ons diëtistennetwerk.

Naar de website van DiS

 

Bron: Fruit