Opleiden praktijkondersteuners

Op deze pagina vind je informatie over de functie praktijkondersteuner (POH) en de opleidingsmogelijkheden.

Praktijkondersteuner somatiek (POH-S)

De POH-S biedt zorg en ondersteuning aan chronisch zieken en ouderen. Bijvoorbeeld bij diabetes, astma, longziekten en hart- en vaatziekten. De opleiding voor POH-S bestaat uit een Post-HBO. Deze opleiding is bij verschillende opleiders te volgen door heel Nederland, een overzicht hiervan is hier te vinden.

Praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ)

De POH-GGZ ondersteunt de huisarts bij de behandeling van patiënten met psychische klachten. De POH-GGZ inventariseert en analyseert wat er bij de patiënt speelt en bespreekt samen met de patiënt de mogelijke vervolgstappen. Er zijn diverse opleidingen tot POH-GGZ. Een overzicht hiervan is te vinden op de website van de NVVPO.

Hoe ziet de stage eruit?

Een stagiair-POH kan een aantal werkzaamheden in de praktijk zelfstandig uitvoeren. In het begin moet de begeleider nog meekijken en controleren. Daarna voert de stagiair de werkzaamheden meestal zelfstandig uit.

Een stagiair-POH-S die de 1-jarige opleiding doet, loopt 40 tot 48 weken stage, gemiddeld 8 tot 12 uur per week. Een stagiair-POH-S die de 2-jarige opleiding volgt, loopt langer maar meestal minder uren per week stage. Een stagiair POH-GGZ loopt 40 weken in een jaar en 8 uur per week stage. Bij een verkorte opleiding voor SPV’ers is de duur van de opleiding 4 maanden en de stage minimaal 4 uur per week (zie ook deze link). Bij de opleidingen is vaak uitgebreide informatie over de stage beschikbaar. Vraag hiernaar bij de coördinator van de opleiding.

Aanvraag subsidie

Heb je een stageplaats voor een POH beschikbaar in je praktijk, dan heb je waarschijnlijk ook recht op een passende vergoeding. Voor de begeleiding van een student is subsidie beschikbaar via SSFH.

De opleiding tot POH en POH-GGZ maken geen aanspraak op het Stagefonds Zorg. Deze regeling vervalt per 1 augustus 2027. 

NB: de subsidie voor het opleiden van een POH-S is alleen van toepassing bij een stageovereenkomst, niet bij een leer-/arbeidsovereenkomst.

Kijk voor meer informatie over subsidies op de website van de LHV.

Contact

Heb je een vraag over het opleiden van een POH of het aanvragen van subsidie, neem dan contact op met onze stagecoördinator:

Lieke Schuts