Doktersassistenten
Het tekort aan doktersassistenten in onze regio neemt toe. Humo werkt daarom samen met Jeroen Bosch Huisartsen (JBH) en het Koning Willem I College (KW1C) om meer doktersassistenten op te leiden voor de huisartsenpraktijk.
In september 2025 gaat er een extra klas van start bij het Koning Willem 1 College: een tweejarige BBL-opleiding, die specifiek gericht is op de huisartsenzorg. Kandidaten combineren werken met leren, waarbij ze stage lopen in de huisartsenpraktijk.
Gezocht: opleidingsplekken
Dit betekent concreet dat er op korte termijn een flink aantal leer/werkplekken nodig is voor studenten die deze opleiding tot doktersassistent gaan volgen. Door als huisartsenpraktijken opleidingsplekken aan te bieden, dragen we samen bij aan het verminderen van het personeelstekort en het opleiden van de toekomstige generatie doktersassistenten. Tegelijk is dit dé manier om personeel te werven voor jouw praktijk.
FAQ aanbieden leer/werkplek Meld jouw praktijk aan als BBL-leer/werkplek
De voordelen van opleiden
- BBL-ers zijn zeer gemotiveerd, ze kiezen bewust voor het vak en 90% blijft werkzaam als doktersassistent in de huisartsenzorg.
- Ze hebben vaak al enige werk- én levenservaring.
- Vanaf dag één heb je al extra handen in de praktijk waaraan je taken over kan dragen.
- Na ongeveer 6 maanden speelt de BBL'er al een rol in het opvangen van ziek- en piekbelasting.
- Ultieme kans om als praktijk je eigen collega op te leiden.
- Ook als je na afronding van de opleiding geen ruimte hebt om de BBL'er in dienst te houden is er sprake van win-win: je hebt 20-24 maanden een voordelige doktersassistent, die bijdraagt aan het verlagen van de werkdruk en er komen meer doktersassistenten in de regio, waar je profijt van hebt bij toekomstige vacatures.
Door op te leiden investeer je meteen in iemand die je collega wordt. Je kunt de student al heel snel mee laten draaien in de bezetting (met wat extra begeleiding) en het geeft extra reuring en gezelligheid in je team!
Marcha
Doktersassistente bij Groepspraktijk Lievekamp
Handig om te weten
Wat is een BBL'er?
Een BBL'er is een medewerker die én in de huisartsenpraktijk werkt én één dag per week naar school gaat. De student volgt een zogeheten Beroepsbegeleidende Leerweg. De opleiding duurt ongeveer 20 maanden. De BBL-medewerker komt in dienst bij de praktijk (krijgt een leer-werkovereenkomst) en kan ook direct meewerken in de praktijk en allerlei taken doen. Dat is dus anders dan bij de BOL-student die enkele weken stage komt lopen.
Subsidies en vergoedingen
Bied je een stageplaats of een leerwerkplek in je praktijk, dan heb je waarschijnlijk ook recht op een passende vergoeding. Voor de begeleiding van een student MBO-4 doktersassistent kun je subsidie aanvragen.
Kostenoverzicht en voorbeeldcasussen BBL-stagiaire Alle informatie over subsidies en vergoedingen
Erkend leerbedrijf
Voor bijna alle subsidies is het vereist dat de opleidingsplaats een erkend leerbedrijf is. Ben je nog geen erkend leerbedrijf en wil je er meer over weten? Je kunt de aanmelding voor erkend leerbedrijf op elk gewenst moment aanvragen. Ben je al erkend leerbedrijf voor BOL of BBL, dan geldt deze erkenning voor beide leergangen. Meer informatie vind je hier.
Soorten arbeidscontracten
Als werkgever kun je verschillende arbeidsovereenkomsten aangaan met je medewerkers. Van een arbeidscontract tot een overeenkomst met een zzp’er of een stageovereenkomst. Wat zijn de voor- en nadelen per contract? En welke variant kun je het beste in welke situatie aanbieden? Je leest het in de LHV-handreiking Soorten arbeidscontracten. De modelovereenkomsten in de bijlagen kun je gebruiken bij een oproepcontract of een stage.
Neem contact op
Heb je vragen over het aanbieden van een leer/werkplek of stageplek in jouw praktijk? Kan Humo je ergens mee ondersteunen? Neem dan contact op met onze stagecoördinator: