Doktersassistenten
De behoefte aan doktersassistenten in de regio Noordoost-Brabant is groot. Door stageplaatsen en leerwerkplekken aan te bieden, zorgen we er samen voor dat meer medewerkers opgeleid worden voor deze boeiende functie in de huisartsenzorg.
Opleidingsvormen
BOL
BOL staat voor een Beroeps Opleidende Leerweg. Een student in een BOL-traject heeft een stageovereenkomst. Deze studenten hebben recht op studiefinanciering (mits aan alle voorwaarden wordt voldaan en vanaf 18 jaar). Het leeraspect en scholing staan voorop en de student loopt een aantal weken per jaar stage om ervaring op te doen en te ontdekken of deze functie wel of niet passend is.
Een BOL-student heeft géén leer-/arbeidsovereenkomst met de praktijk, alleen een stageovereenkomst. Meer informatie en aanvullende documenten vind je in de handreiking die is opgesteld door de SSFH.
BBL
BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Een student in een BBL-traject heeft een leer-/arbeidsovereenkomst met een werkgever (de huisartsenpraktijk) en volgt vaak één dag per week les. Het opdoen van werkervaring staat voorop. Voor meer informatie over BBL en aanvullende documenten heeft de LHV een handreiking geschreven. Ook is er een voorbeeld leerwerkcontract beschikbaar.
Derde Leerweg
De Derde Leerweg is een variant van leren en werken (vergelijkbaar met een BBL-traject). Het verschil met BBL is dat bij een derde leerweg opleiding vaak wordt afgeweken van de wettelijke urennorm (verplicht aantal uren). De studieduur is hierdoor korter en de opleiding kan flexibeler en sneller aangeboden worden.
Opleidingsplek aanbieden?
Op dit moment is er dringend behoefte aan meer opleidingsplekken voor BOL- en BBL-studenten. Kan jouw huisartsenpraktijk een opleidingsplek aanbieden? Wij horen dat graag, zodat we mogelijke kandidaten meteen kunnen koppelen. Stuur een e-mail naar de stagecoördinator om je interesse voor één van de stages, het voortraject of een BBL-opleiding kenbaar te maken. We kunnen dan samen kijken wat we voor je kunnen doen.
Is er behoefte aan een andere vorm van ondersteuning voor het inrichten van een stageplaats binnen de huisartsenpraktijk? Dan kun je ook altijd contact opnemen met de stagecoördinator.
Goed om te weten
- Voor bijna alle subsidies is het vereist dat de opleidingsplaats een erkend leerbedrijf is. Ben je nog geen erkend leerbedrijf en wil je er meer over weten? Je kunt de aanmelding voor erkend leerbedrijf op elk gewenst moment aanvragen. Ben je al erkend leerbedrijf voor BOL of BBL, dan geldt deze erkenning voor beide leergangen. Meer informatie vind je hier.
- Heb je een stageplaats of een leerwerkplek beschikbaar in je praktijk, dan heb je waarschijnlijk ook recht op een passende vergoeding. Voor de begeleiding van een student MBO-4 doktersassistent kun je subsidie aanvragen. Alle informatie hierover vind je op deze pagina.
- Als werkgever kun je verschillende arbeidsovereenkomsten aangaan met je medewerkers. Van een arbeidscontract tot een overeenkomst met een zzp’er of een stageovereenkomst. Wat zijn de voor- en nadelen per contract? En welke variant kun je het beste in welke situatie aanbieden? Je leest het in de LHV-handreiking Soorten arbeidscontracten. De modelovereenkomsten in de bijlagen kun je gebruiken bij een oproepcontract of een stage.
Neem contact op
Heb je aanvullende vragen of een opmerking over opleiden in deze regio? Kan Humo je ergens mee ondersteunen? Neem dan contact op met onze stagecoördinator: