Zelfregiecentra, wat zijn dat?

Een zelfregiecentrum is een laagdrempelige ontmoetingsplek, die is opgezet door, voor en met inwoners. Met behulp van ervaringskrachten en minimale inzet van professionele ervaringsdeskundigen faciliteren de centra herstel en zelfregie.

Dit betekent dat mensen zelf, op hun eigen manier en tempo, werken aan herstel en persoonlijke groei, zonder verplichte trajecten of diagnoses. Het aanbod van methodische zelfhulpcursussen, zoals 'Herstellen doe je zelf' en 'Werken met eigen ervaring' zorgt voor een doorlopende leerlijn die bijdraagt aan zingeving en participatie.

Voor wie

De doelgroep is iedereen die een ontwrichting in het leven ervaart, zoals psychische, sociale of lichamelijke uitdagingen.

Waar

Inmiddels zijn er twee zelfregiecentra in onze regio:

De meerwaarde voor inwoners

  • Zelfregie en eigen kracht: Inwoners bepalen zelf hoe zij omgaan met hun situatie, zonder opgelegd zorgtraject. Dit vergroot hun autonomie en zelfvertrouwen.
  • Toegankelijk en laagdrempelig: Geen verwijzing nodig, geen drempels zoals wachtlijsten of diagnoses, waardoor mensen sneller hulp en verbinding vinden.
  • Herstelgerichte omgeving: Door ervaringsdeskundigheid en peer-support voelen mensen zich gehoord, begrepen en gesteund.
  • Sociale verbinding: Deelname aan activiteiten en herstelcursussen helpt isolement te doorbreken en een nieuw perspectief op het leven te ontwikkelen.
  • Voorkomen van zwaardere zorg: Tijdige ondersteuning en ervaringsgerichte begeleiding kunnen helpen om crisiszorg of langdurige professionele hulp te voorkomen.

De meerwaarde voor hulpverleners (huisartsen, POH-GGZ, wijkteams)

  • Aanvullende ondersteuning: Een zelfregiecentrum biedt een informele, niet-medische aanvulling op de reguliere zorg, waardoor cliënten extra steun en perspectief krijgen.
  • Verlaging van druk op zorg: Doordat inwoners zelf regie nemen over hun herstelproces, kan dit bijdragen aan een vermindering van herhaalde zorgvragen en zorgconsumptie.
  • Overbrugging van wachtlijsten: Patiënten die wachten op specialistische zorg kunnen in het zelfregiecentrum alvast werken aan hun herstel en veerkracht.
  • Betere samenwerking in de wijk: Hulpverleners kunnen het zelfregiecentrum inzetten als onderdeel van een bredere keten van ondersteuning, waardoor de samenhang tussen formele en informele zorg verbetert.

Meer informatie

Ga voor meer informatie over zelfregiecentra en herstelinitiatieven naar

nvzh.nl