Wetenschappelijk onderzoek: Antidepressiva en farmacogenetica

Hoe mooi zou het zijn: op basis van een genetisch profiel de juiste dosering antidepressiva geven aan jouw patiënt met matige depressie en/of angststoornis. Om zo enerzijds bijwerkingen te voorkomen en anderzijds de effectiviteit te verhogen.

Helaas ontbreekt het nog aan wetenschappelijk bewijs of deze strategie doeltreffend is. Om dit bewijs te leveren is de Erasmus Universiteit, samen met Humo en Brabant Farma, een onderzoek gestart in onze regio: Farmacogenetica gestuurde behandeling met antidepressiva in de 1e lijn, de inzet van een genetisch paspoort bij patiënten met matige depressie en/of angststoornis (PGxDep studie).

Oproep: doe mee!

Intussen zijn er meer dan 30 patiënten geïncludeerd, maar om de studie te laten slagen zijn er meer huisartsen nodig die meedoen met het onderzoek. Bij deze een oproep aan praktijken mee te doen met dit onderzoek! Ter meerdere eer en glorie van de wetenschap, maar met name in het belang van de depressieve patiënt.

Door deelname aan de studie kom je als praktijk in aanmerking voor de regioprestatie ‘Deelname wetenschappelijk onderzoek’ (€ 0,50 per ingeschreven patiënt per jaar).

Deelnemen

Voor nadere informatie en/of opgeven voor deelname: stuur een e-mail naar Nicole de Baat (nicole@nicoledebaat.nl). Of informeer bij één van de huisarts-ambassadeurs van de studie: Nele Thys of Bregje van Schijndel (huisartspraktijk het Ven, Veghel).