Verkennend gesprek in Oss: voorlopig weer live screening

De afgelopen zes maanden heeft in Oss een pilot plaatsgevonden om ervaring op te doen met het verkennend gesprek. Deze pilot is nu beëindigd. We hopen later dit jaar het verkennend gesprek weer aan te kunnen bieden in de regio.

Patiënten uit de gemeente Oss die werden doorverwezen door de huisarts naar GGZ Oost Brabant, kregen een verkennend gesprek aangeboden. Het verkennend gesprek ging niet ten koste van het eigen risico van de patiënt. De pilot is mogelijk gemaakt door VGZ.

Eerste resultaten

In de eerste drie maanden van de pilot werden 29 patiënten gesproken, waarvan uiteindelijk 15 patiënten in behandeling kwamen in de SGGZ. De overige 14 patiënten werden geholpen in het sociale domein of hadden na dit gesprek voldoende handvatten om zelf het mentale evenwicht te hervinden. De eerste resultaten lijken dus positief. Om hier meer gefundeerde conclusies aan te kunnen verbinden, zal dit over een langere periode moeten worden gemonitord.

Vervolg

Eerder informeerden we al dat we de werkwijze van verkennende gesprekken, uitgevoerd door een GGZ-professional en een professional uit het sociale domein, verder willen uitbreiden in de regio. Het verkennend gesprek is één van de interventies om ervoor te zorgen dat de patiënt sneller passende zorg krijgt, de capaciteit in de regio optimaal wordt benut en de wachtlijsten in de GGZ relatief zullen afnemen.

Wij gaan en zijn hierover in gesprek met de verschillende gemeenten, de welzijnsorganisatie en de zorgverzekeraars. We hopen later in 2025 het verkennend gesprek aan te kunnen bieden aan patiënten met mentale klachten en problemen op andere levensdomeinen. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, zullen we je verder informeren.

Live screening

Sinds het najaar van 2023 werd aan patiënten uit Oss, die verwezen werden naar GGZ-OB al een screenende intake aangeboden samen met een welzijnsprofessional, de zogenaamde live screening. Vanaf januari kunnen patiënten die worden verwezen naar GGZ-OB weer de live screening aangeboden krijgen. Omdat ze worden ingeschreven bij GGZ Oost Brabant, gaat dit voor hen helaas ten koste van hun eigen risico. Ook als na deze screenende intake blijkt dat ze niet in behandeling komen bij GGZ-OB.
 

Definitie verkennend gesprek

Het verkennend gesprek is een gesprek tussen de persoon om wie het gaat, professional(s) uit GGZ en sociaal domein en (doorgaans ook) naaste(n) van de persoon. Het gesprek wordt gevoerd vanuit inzichten over herstelbevordering en positieve gezondheid.

De hulpvraag en de krachten van de persoon staan centraal: de gesprekspartners verkennen oplossingsrichtingen die werken voor de persoon en maken afspraken over de uitvoering ervan. Het perspectief van de persoon (en naaste(n)), van de professionals en ervaringsdeskundigheid zijn daarbij van gelijke waarde.

Het verkennend gesprek (met de opvolging hiervan) heeft als doel dat:

  • de persoon, naasten en professionals inzicht krijgen in de hulpvraag van de persoon en in de context van de vraag;
  • de persoon handvatten krijgt om het mentale evenwicht te hervinden;
  • als zorg en/of ondersteuning nodig zijn, die op het juiste moment en de juiste plek worden georganiseerd.

We voorkomen zo samen onnodige zorg.