GGZ
De GGZ is de afgelopen jaren volop in beweging. Het doel van het GGZ-programma van Humo is het ondersteunen van betaalbare en toekomstbestendige GGZ-huisartsenzorg.
Lees meer over het GGZ-zorgprogramma
Contact
Heb je vragen over het GGZ-zorgprogramma van Humo? Neem dan contact met ons op:
Berichten
Multidisciplinaire overlegtafel: ervaring van huisarts Jurgen van der Heijden
Onlangs heeft huisarts Jurgen van der Heijden een complexe GGZ-casus, gecombineerd met ernstige verslavingsproblematiek, ingebracht tijdens de multidisciplinaire overlegtafel van Wijzer GGZ.
Jurgen: "Al jaren liep ik met deze patiënt vast op 'patiënt past niet bij ons' en 'te complexe problematiek'. Of de aansluiting op nabehandeling was zo slecht dat er weer een terugval optrad vóór de verdere therapie kon worden ingezet."
Jurgen sloot aan bij de overlegtafel van Wijzer GGZ om deze casus in te brengen. Bij deze overlegtafel zijn alle benodigde partijen, zoals Novadic en GGZ Oost Brabant, met hun expertise aanwezig.
Na het bespreken van de casus is er een consulterend advies gegeven: "Uiteindelijk zijn we tot een plan van aanpak gekomen, waarbij de aanwezige personen van die partijen ook direct betrokken waren in de uitvoering. Fijn dat er zo korte lijnen zijn! En een prettige manier om in het soms wat ondoorgrondelijke GGZ-landschap toch dingen voor elkaar te krijgen."
Indienen casus
Ook een casus inbrengen bij de overlegtafel? Ga naar de website van Wijzer GGZ:
E-health mogelijkheden van Evie
Enkele wetenswaardigheden over de e-health mogelijkheden van Evie.
Dagboeken
Maak je al gebruik van de dagboeken in Evie? Dagboeken zijn vaak onderdeel van een module maar kunnen ook zelfstandig worden ingezet. Een mooie registratieopdracht die de patiënt en jou als hulpverlener inzicht geeft. Denk bijvoorbeeld aan het dagboek Stemming of het dagboek Exposure. De patiënt krijgt op gezette tijden een herinnering om het dagboek in te vullen. Dit kun je zelf aanpassen bij Dagboek – Configuratie.
Meertalige modules
Sinds kort is er een taalfilter in de catalogus beschikbaar. Humo heeft naast Nederlandstalige ook gekozen voor Engelstalige en Poolstalige modules in de catalogus
Nieuwsbrieven en scholingen
- Evie stuurt regelmatig een nieuwsbrief. Ontvang je deze niet? Meld je dan aan op info@evie.nl.
- Evie verzorgt elke maand een gratis online e-health scholing voor zowel de startende als meer ervaren gebruiker van Evie. Je kunt je hier aanmelden.
Intervisie voor POH-GGZ
Stilstaan bij waar je mee bezig bent. Bewust zijn van je werk. Zaken waar je tegenaan loopt, die je normaal gesproken wegdrukt: een irritatie, een boosheid, of een teleurstelling. Daar kun je bij intervisie nu eens heel bewust mee bezig zijn.
In het najaar wordt er een nieuwe intervisiegroep gestart voor POH-GGZ. Je leert van elkaar en vindt herkenning. Intervisie verbetert de kwaliteit van je werk en geeft meer werkplezier.
Ben je werkzaam bij een huisartsenpraktijk in de Humo regio en ben je op zoek naar een intervisiegroep? Stuur dan vóór 5 september a.s. een mail naar d.vandenhoogen@humovoorhuisartsen.nl.
Verwijzen naar het "verkennend gesprek"
In de regio Oss hebben huisartsen voortaan de mogelijkheid om te verwijzen naar het 'verkennend gesprek'.
Het verkennend gesprek is bedoeld voor personen met psychische klachten én problemen op andere levensdomeinen, voor wie een een-dimensionale aanpak met zorg of ondersteuning door alleen de huisarts, sociaal domein of ggz naar verwachting niet volstaat.
Een sociaal werker van ONS welzijn en een professional van GGZ Oost-Brabant gaan in gesprek met de cliënt, voordat die op de ggz-wachtlijst komt. Het doel: de ggz toegankelijk houden en de wachtlijsten laten afnemen. De verwachting is dat mensen door het verkennende gesprek beter en sneller geholpen worden.
Hoe werkt het?
Het verkennende gesprek met de sociaal werker, de ggz-professional en de cliënt vindt uiterlijk drie weken na het gesprek met de huisarts plaats. De huisarts verwijst de patiënt gewoon via Zorgdomein naar GGZ Oost Brabant. De sociale problematiek en ggz-problematiek worden samen met het verhaal van de cliënt in kaart gebracht. Het verkennend gesprek wordt gevoerd vanuit het gedachtengoed van de samenwerkwijze (ik wil, ik kan, ik heb nodig), waarbij herstelbevordering en positieve gezondheid voorop staan.
Na het gesprek is er duidelijkheid over de hulpvraag en zicht op de handvatten voor herstel van de mentale gezondheid, waardoor de cliënt sneller de juiste plek voor hulp of zorg bereikt. Soms zal ondersteuning uit het sociaal domein nodig zijn, soms een ggz-behandeling en soms een combinatie van beide. De huisarts ontvangt een terugkoppeling van het verkennend gesprek. Komt de patiënt in zorg bij GGZ Oost Brabant, dan verloopt de terugkoppeling via Edifact. Wanneer de patiënt niet in zorg komt, verloopt deze via beveiligde mail.
Hoe ging het eerder?
Het afgelopen half jaar kreeg een deel van de patiënten uit Oss, die door de huisarts werden verwezen naar GGZ Oost Brabant, al een "live screening". Er werd een gezamenlijk intakegesprek gehouden door een behandelaar van GGZ Oost Brabant en een medewerker van ONS Welzijn. Dit resulteerde erin dat 40% van de aangemelde patiënten niet in behandeling of op de wachtlijst terecht kwam van de SGGZ, maar hulp en ondersteuning kreeg uit het sociaal domein of doorverwezen werd naar ketenpartners. Denk bijvoorbeeld aan herstelgroepen, lotgenotencontact, een welzijnscoach, maatschappelijk werk, rouwverwerking of de schuldhulpverlening.
VGZ heeft per 1 juli een pilot mogelijk gemaakt om verder ervaring op te doen met deze werkwijze. Door de samenwerking met Humo en VGZ gaan deze "verkennende gesprekken" in de pilotperiode tot 2025 niet ten koste van het eigen risico van de patiënt.
Hoe gaat het verder?
In de regio wordt door de netwerkpartners in de GGZ en het sociale domein gewerkt aan de transformatieplannen. Het verkennend gesprek is één van de interventies die de regio verder gaat uitwerken om de wachtlijsten terug te dringen en de druk op de huisartsenzorg door GGZ-problematiek te verminderen.
We zetten erop in om het verkennend gesprek op meerdere plaatsen in de regio te organiseren, dichter bij de huisartsenpraktijk en straks niet meer achter de voordeur van de specialistische GGZ. We denken ook aan verbreding met andere disciplines, zoals bijvoorbeeld, verslavingszorg en POH-GGZ. Mocht je vragen of ideeën hierover hebben, neem dan contact op met Daniëlle van den Hoogen, programmamanager GGZ:
d.vandenhoogen@humovoorhuisartsen.nl
We houden je op de hoogte over de verdere ontwikkelingen van het verkennende gesprek.
Consultatie door Novadic Kentron
Heb je als huisarts of POH een vraag op het gebied van verslaving en hulp hierbij? Dan kun je deze stellen aan de afdeling Advies en Informatie/de voordeur van Novadic Kentron. De consulenten van deze afdeling zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tijdens kantooruren:
073 - 689 9090
hulp@novadic-kentron.nl
Kunnen de consulenten de vraag niet zelf beantwoorden, omdat het bijvoorbeeld een medische vraag of medicatievraag is, dan is er elke werkdag een verslavingsarts KNMG die deze vragen beantwoordt. De consulenten van de afdeling Advies en Informatie/de voordeur nemen de vraag aan en regelen dat de verslavingsarts contact met de huisarts of POH opneemt. Het streven is om de vraag dezelfde dag of uiterlijk de volgende dag te behandelen en terug te bellen.
Let op: Het versnellen van intakes of oppakken van behandelingen van al ingeschreven cliënten kan niet via deze weg worden bespoedigd.
Via deze weg kunnen ook geen spoedaanvragen of crisissen worden aangemeld.
Prestatie POH-GGZ en CET-regeling
Het is mogelijk om op de prestatie POH-GGZ een aanvulling te krijgen voor de CET-gelden. Deze middelen zijn bedoeld voor consultatie, e-health en de inzet van een triagetool. Humo voert de CET-regeling voor de regio uit.
Als je het aanvraagformulier POH-GGZ indient bij de zorgverzekeraar, vul dan bij de vraag over de CET-regeling "nee" in. De zorgverzekeraar heeft deze regeling bij Humo gecontracteerd. Dit geldt ook wanneer de POH-GGZ via Haspel komt.
Scholing en opleiding voor POH-GGZ
In de regio Noord-Brabant Noord Oost (NBNO) organiseert Haspel interessante scholing en opleiding voor de POH-GGZ.
Scholingen die op de planning staan zijn bijvoorbeeld " KOPP", "Focussed ACT" en "De kracht van naar buiten gaan". Sommige van deze scholingen zijn kosteloos en sommige worden voor de POH-GGZ uit onze regio aangeboden tegen een gereduceerd tarief.
Om het complete aanbod te kunnen zien en je aan te kunnen melden, heb je een account nodig voor de NBNO HAWEB groep. Dit account kun je aanvragen door een mail te sturen naar Brechje Molenaar (b.molenaar@haspelggz.nl).
GGZ overlegtafel voor complexe casuïstiek
De GGZ-overlegtafel is een nieuw initiatief, dat dit jaar van start is gegaan en dat 1 keer per maand georganiseerd wordt door Wijzer GGZ. Doel van de regionale GGZ-overlegtafel is om elkaars werkwijze nog beter te leren kennen en complexe casuïstiek te bespreken.
Samen met (digitaal) aanwezige ketenpartners onderzoeken we waar de patiënt het beste op zijn plek is. Dit om zoveel mogelijk te voorkomen dat de patiënt verkeerd wordt verwezen of op een verkeerde wachtlijst terecht komt. De casus wordt altijd anoniem besproken.
We hebben de ambitie om hiermee het verwijsproces te verbeteren en waar mogelijk gebruik te maken van het voorliggend veld. We monitoren ook of de adviezen die gegeven zijn door Wijzer GGZ passend waren.
Doe mee
Het is mogelijk om als huisarts of POH-GGZ zelf (digitaal) aan te sluiten om jouw complexe casus anoniem te bespreken met de professionals! Wil je meer informatie over deelname en/of vergoedingen of heb je een complexe casus? Neem dan contact op met Wijzer GGZ.
Webinarserie over verslaving i.c.m. andere psychische problematiek
Verslaving en psychische problematiek komen vaak samen voor, maar de zorg voor deze mensen is meestal apart georganiseerd. Om kennis over een gecombineerde zorgvraag te vergroten en de samenwerking te versterken organiseert Akwa GGZ samen met Verslavingskunde Nederland drie gratis lunchwebinars.
Belangrijke wijziging inloggen Evie
Met de overgang naar VIPLive vervalt per 1 januari de mogelijkheid om via het KIS in te loggen bij Evie (Minddistrict). Voortaan kun je rechtstreeks inloggen bij Evie via http://humo.minddistrict.nl.
Maak je een nieuw account aan voor een patiënt, dan heb je naast de naam en de geboortedatum ook het mailadres van de patiënt nodig. Daarnaast vragen we je om bij LABEL de huisartsenpraktijk aan te vinken waar je werkt.
Met vragen kun je terecht bij Evie, via humo@evie.nl.
Centrale Voordeur van GGZ OB screent nu samen met medewerker Ons Welzijn
Afgelopen twee weken is in Oss een nieuwe pilot gestart bij de Centrale Voordeur van GGZ Oost Brabant. De screening van aanmeldingen wordt nu uitgevoerd in aanwezigheid van een medewerker van Ons Welzijn.
In deze screening onderzoeken ze samen of er SGGZ-hulp danwel hulp vanuit het sociale domein nodig is. Ons Welzijn is een welzijnsorganisatie en levert sociaal werk in allerlei soorten en maten. Aan de diensten van ONS welzijn zijn geen kosten verbonden en zij kunnen snel hulp bieden.
Als in overleg wordt besloten dat SGGZ-hulp nodig is, wordt een nieuw ontwikkelde groep aangeboden: ‘Mijn Hulpvraag in Kaart’. Met daarin de kernvragen van herstel; ik wil, ik kan, ik heb nodig. Hierna wordt gekeken welke behandeling het meest passend is voor de cliënt. Ook kijkt Ons Welzijn welke ondersteuning zij kunnen bieden op meerdere leefgebieden.
De pilot wordt met veel enthousiasme van beide partijen vormgegeven en uiteraard geëvalueerd en gemonitord.
Webinar terugblik: werken met groepen in de huisartsenpraktijk
Op 5 september vond het webinar 'Werken met groepen in de huisartsenpraktijk' voor POH-GGZ plaats.
Alex Maas, programmamanager GGZ, gaf uitleg over het organisatorische deel bij het opzetten van een groep en Martijn van Kreij, POH-GGZ bij huisartsenpraktijk Ussen nam het inhoudelijke stuk voor zijn rekening.
Enkele wetenswaardigheden:
- met de almaar stijgende zorgvraag is het goed om na te denken over het collectiveren van aanbod, ook door de POH-GGZ
- er zijn al mooie voorbeelden van groepen gegeven door POH-GGZ collega's in de regio; je hoeft het wiel niet uit te vinden
- maak gebruik van deze gelegenheid en zoek meteen de samenwerking in de uitvoering op met je ketenpartners! Denk aan Ons Welzijn, fysiotherapeut, psycholoog.
- kijk eerst wat er al aan aanbod is van groepen in de gemeente waar je werkt
- werken met groepen is effectief én leuk; een mooie afwisseling in jouw agenda.
Heb je het webinar gemist? Klik hier om deze terug te kijken (duur 45 minuten).
Heb je nog vragen? Neem contact op met Alex Maas of Martijn van Kreij.
Uitbreiding uren POH-GGZ mogelijk per 1 januari 2024
In het Integraal Zorg Akkoord werd het al aangekondigd en nu is het definitief: per 1 januari is het mogelijk om het aantal uren inzet POH-GGZ van 12 naar 16 uur per normpraktijk op te hogen. Zie ook dit bericht van LHV.
Deze uitbreiding van uren staan omschreven als 'verruiming voor netwerksamenwerking'. Vanuit de klankbordgroep GGZ in Ineen werd de oproep geplaatst om deze uren niet alleen in te zetten voor individuele patiëntenzorg, maar juist ook voor netwerkversterking en het verbeteren van de samenwerking in de keten. Deze oproep delen wij van harte.
Op deze manier is het mogelijk een kwaliteitsslag te maken bij ontwikkelen van nieuw aanbod (denk aan groepsaanbod en het opschalen van e-health). Ook kunnen de extra uren gebruikt worden om meer aansluiting te vinden met bijvoorbeeld het sociaal domein (Welzijn op Recept, het voeren van 3 gesprekken, organiseren van MDO's etc.).