COPD

Humo heeft als doel om mensen met COPD een maximale kwaliteit van leven te geven. Dit doen we door behandelmethoden te ontwikkelen en patiënten te begeleiden bij het veranderen van hun leefstijl.

Dit vereist goed afgestemde, persoonsgerichte zorg. De afspraken hierover liggen vast in het zorgprogramma COPD.

Lees meer over het zorgprogramma COPD

Contact

Heb je vragen over het zorgprogramma COPD? Neem dan contact met ons op:

Maartje Schmeits

085 - 0510 770

  
Berichten

“Ik denk zeker dat de I-TEAM samenwerking heeft bijgedragen aan het bereiken van de doelen voor de cliënt. Mevrouw heeft echt een gedragsverandering laten zien op het gebied van bewegen en voeding.”

Dit citaat komt uit de evaluatie van een diëtist in de I-TEAM pilotstudie. Het citaat illustreert dat samenwerken in de zorg iets extra’s kan bieden voor patiënten met COPD, bij wie meerdere zorgverleners betrokken zijn. Daarom zijn we ook blij dat in elke aangesloten regio een patiënt geïncludeerd is voor interdisciplinaire samenwerking!

Includeren van nieuwe patiënten

Omdat we denken dat er nog veel patiënten met COPD een indicatie hebben voor deze samenwerkende aanpak, willen we de Humo-huisartsen en POH’s oproepen om jullie COPD-patiënten te toetsen. Hebben ze COPD, een CCQ >1.9, en meerdere zorgverleners (nodig)? Dan komen ze in aanmerking voor het I-TEAM project. Door interdisciplinair samen te werken kunnen deze patiënten een (nog) betere behandeling krijgen.

Rol van de huisartsenpraktijk

De rol van de huisartsenpraktijk bestaat uit het organiseren van een start-MDO en het participeren in een digitale overleggroep. Hiervoor kan een vergoeding worden gegeven van 75 euro per patiënt bij volledige afronding van het traject.

Aanmelden

Wil je meer informatie over het I-TEAM project en/of wil je je aanmelden? Neem contact op met onderzoeker Lieven de Zwart (Lieven.deZwart@radboudumc.nl).

naar detail pagina

Gezocht: huisartsenpraktijken die patiënten met COPD hebben met een indicatie voor een interdisciplinaire aanpak en willen meedoen aan een onderzoek waar Humo en Bernhoven deel van uitmaken.

Het onderzoek richt zich op de haalbaarheid en effecten van een paramedisch, interdisciplinaire teambehandeling in de eerste lijn bij patiënten met COPD en een verhoogde ziektelast (CCQ>1.9).

Dit team wordt gecoördineerd vanuit de huisartsenpraktijk door huisarts en/of POH. De rol van de huisartsenpraktijk bestaat uit het organiseren van een start MDO en het participeren in een digitale overleggroep. Hiervoor kan een vergoeding worden gegeven van 75 euro per patiënt bij volledige afronding van het traject.

Voor verdere informatie over en aanmelding voor dit onderzoek (het i-TEAM project), neem contact op met onderzoeker Lieven de Zwart:

 

naar detail pagina

Samen met Bernhoven en BrabantFarma is er een regionale afspraak (RTA) over het geven van inhalatieinstructie bij een nieuwe uitgifte van inhalatiemedicatie of bij verandering van device.

Afgelopen half jaar zijn apotheekmedewerkers, huisartsen en praktijkondersteuners weer gezamenlijk geschoold op het gebied van inhalatieinstructie. De regionale afspraak rondom het geven van inhalatieinstructie stond daarbij centraal. Geef jij de flyer al mee aan iedere patiënt die een nieuw device voorgeschreven krijgt? En maak je direct een vervolgafspraak bij de POH volgens de RTA?

Placebo's

Humo verzorgt het placebomateriaal voor devices die in het regionale formularium COPD zijn opgenomen. Deze zijn tijdens de inhalatiescholingen en de sandwichscholing COPD in februari uitgereikt. Mis je nog placebo’s? Vraag ze aan via contact@humovoorhuisartsen.nl.

naar detail pagina

Wil jij ook de astmazorg in je praktijk verbeteren? Doe dan mee met het verbeterproject astmazorg!

Waarom?

Uit onderzoek blijkt dat een grote groep volwassenen met astma niet volgens de NHG-richtlijn 'Astma bij volwassenen' wordt behandeld. Zo zijn er patiënten die geen ICS bij hun LABA gebruiken of is er sprake van overmatig SABA gebruik. Dit kan leiden tot onvoldoende controle op de astmaklachten, bijwerkingen en longaanvallen.

Wat houdt het verbeterproject astmazorg in?

De POH en huisarts gaan actief op zoek naar volwassenen met astma die niet worden behandeld volgens het stappenplan inhalatiemedicatie van de NHG-richtlijn. Deze patiënten worden uitgenodigd op het spreekuur om de astmabehandeling te optimaliseren.

Benieuwd hoe je dit doet? Bekijk het stappenplan en toelichting op dit project en meld je aan:

Stappenplan en toelichting  Direct aanmelden

naar detail pagina

Op 22 februari heeft de sandwichscholing Astma / COPD plaatsgevonden. Na afronding van het plenaire gedeelte stond er een heerlijke maaltijd klaar voor de deelnemers, gevolgd door twee workshoprondes.

De scholing werd beoordeeld met gemiddeld een 8! Benieuwd wat je hebt gemist? Lees op deze pagina de highlights of bekijk de hand outs van de presentaties.

Bekijk de presentaties

Belangrijkste punten uit de scholing

  • Er is een nieuw formularium COPD beschikbaar, bekijk en download hem hier
  • Benoem jij bij het voorschrijven van een nieuwe inhalator het belang van goede instructie? Geef de juiste informatie aan de patiënt door middel van de patiëntenflyer of de  informatiefilm.
  • Ook de astmazorg in de praktijk verbeteren? Breng je astma populatie via VIPLive in kaart en roep patiënten op die op dit moment niet de behandeling volgens de NHG-richtlijn krijgen. Meer informatie over dit project wat onder de variabele beloning valt, volgt binnenkort.
  • COPD-zorg is netwerkzorg. Ketenpartners zoals diëtist, fysiotherapeut, ergotherapeut of longverpleegkundige zijn van groot belang in de zorg rondom de COPD-patiënt.
  • Bekijk hier de toolbox voor passende palliatieve zorg bij COPD of lees hier de regionale afspraken nog eens terug.

Placebo's

Alle deelnemers hebben na afloop een goodiebag ontvangen met de placebo's van het formularium, zodat de juiste inhalatie-instructie kan worden gegeven. Wil je deze ook graag ontvangen? Mail naar contact@humovoorhuisartsen.nl om een afspraak te maken om deze op te halen.

naar detail pagina