Cardiovasculair risicomanagement (CVRM)
Cardiovasculair risicomanagement (CVRM) is de zorg voor mensen met hart- en vaatziekten of een verhoogd risico hierop.
Hart- en vaatziekten zijn: myocardinfarct, angina pectoris, herseninfarct en hersenbloeding, TIA, claudicatio intermittens en aneurysma abdominalis. Het risico hierop wordt bepaald aan de hand van een hoeveelheid factoren, zoals:
- leeftijd en geslacht
- voorkomen van hart- en vaatziekte in de familie
- aanwezigheid van een hart- of vaatziekte
- aanwezigheid van andere aandoeningen, zoals diabetes mellitus, nierziekte, reumatoïde artritis, verhoogde bloeddruk en verhoogde cholesterol
- leefstijlfactoren, zoals roken en stress
Samenwerking
In het CVRM-zorgprogramma werken de huisartsen en praktijkondersteuners (POH-S) samen met diëtisten, apothekers en leefstijltherapeuten (ketenpartners). Met ziekenhuis Bernhoven zijn met de vasculair internisten en cardiologen transmurale afspraken gemaakt over samenwerking, consultatie en verwijzing.
Doel en werkwijze
Doel van ons zorgprogramma is het voorkomen van een (recidief) hart/vaatziekte. De zorgverlener brengt het risico op hart- en vaatziekten in kaart. De behandeling richt zich op het verlagen van dit risico, onder andere door leefstijlinterventie en medicijnen.
Behandeling met medicijnen richt zich op het verlagen van uw bloeddruk- en cholesterolwaarden en het gebruik van antistolling. Leefstijlinterventies zijn stoppen met roken programma’s, gezonde voeding en beweegprogramma’s en programma’s voor gewichts- en stressvermindering. Deze programma’s worden ook aangeboden als ‘Gecombineerde Leefstijl Interventie’ (GLI).
Aan de slag met uw leefstijl
Wilt u lekkerder in uw vel zitten? Een beter beeld krijgen van uw bloeddruk, door die zelf thuis te meten? Start dan samen met andere deelnemers met het leefstijlprogramma 'Een stap vooruit'. Of bekijk aan welke andere leefstijlprogramma's u kunt deelnemen in de regio Oss-Uden-Veghel.